Polityka prywatności

W związku z Ogólnym Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych 2016/679 (RODO)

Informujemy, że przetwarzamy Twoje dane osobowe.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Augustow.org z siedzibą w Augustowie.

Przetwarzamy Twoje dane w celach związanych z prowadzeniem przez Administratora działalności, a zwłaszcza dostarczania Ci informacji za pomocą Newslettera oraz umożliwienia zamieszczania ogłoszeń oraz uczestnictwa w konkursach, organizowanych przez Portal Informacyjny Augustow.org

W każdej chwili przysługuje Ci prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych.

Dane przetwarzane dla potrzeb prowadzenia działalności możemy przetwarzać do czasu, aż zgłosisz sprzeciw względem ich przetwarzania lub ustalimy, że się zdezaktualizowały.

Twoje dane osobowe mogą być przekazywane fundatorom nagród w konkursach organizowanych przez Portal Informacyjny Augustow.org

Przysługuje Ci prawo dostępu do danych, możesz chcieć je sprostować.

Możesz wnieść skargę na nasze postępowanie do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Wykorzystujemy usługi Google Analytics i Google Adsense, które prowadzi własną politykę prywatności: Polityka Prywatności Google

Materiały publikowane na stronie Augustow.org zamieszczane są w oparciu o obowiązujące przepisy Prawa Prasowego.
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19840050024

Polityka cookies

Informujemy, iż nasz portal używa informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii w następujących celach: reklamowych oraz statystycznych.

Cookie mogą też być stosowane przez współpracujące z nami firmy badawcze, partnerskie oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W Twojej przeglądarce możesz zmieniać ustawienia dotyczące cookies – przeczytaj jak wyłączyć cookies.

Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że akceptujesz umieszczanie cookies na twoim urządzeniu.

WAŻNE! PRZECZYTAJ PRZED PRZESŁANIEM MATERIAŁU DO ZAMIESZCZENIA NA NASZEJ STRONIE I PRZED ZAMIESZCZENIEM KOMENTARZA

 

Przesłanie materiałów do publikacji na stronie Augustow.org jest równoznaczne z posiadaniem przez nadsyłającego zgody na ich publikację w mediach. Redakcja zastrzega sobie prawo do zmian w treści jeżeli narusza zasady NETYKIETY.

Netykieta jest to zbiór zasad określających formy zachowania się w społeczności internetowej.

Etykieta ta nie jest skodyfikowana, ale wynika z konieczności właściwego zachowania się w sieci i jej nieprzestrzeganie może spotkać się z określonymi konsekwencjami.

Netykieta zwraca więc uwagę na możliwe do pojawienia się sytuacje i pokazuje jakie formy reakcji na nie są dopuszczalne, a jakie zakazane.

Podstawowe zasady etykiety internetowej

Przede wszystkim ważne jest, aby nikogo w Internecie nie obrażać, a ewentualną krytykę formułować w sposób kulturalny i zgodny z rzeczywistością. Nie należy wydawać pochopnych osądów tylko dlatego, że czujemy się w sieci anonimowi. Jeśli publicznie zwracamy komuś uwagę, powinno być to starannie przemyślane. Dobrze jest wcześniej zrobić to w formie prywatnej, a dopiero gdy to nie poskutkuje uciec się do publicznego zwrócenia uwagi.

Tak jak w życiu realnym – należy mieć szacunek do innych ludzi, tego co myślą i jakie poglądy prezentują. Warto ponad to pisząc zachować formę grzecznościową i pisać określenia typu „Tobie”, „Ciebie” z dużej litery.

W zakresie komunikacji elektronicznej zarówno na blogach, stronach internetowych, jak i poczcie elektronicznej powinno się przestrzegać określonych zasad.

Są to przede wszystkim:

  • bezwzględny zakaz stosowania wulgaryzmów
  • nie wysyłanie wiadomości uznawanych powszechnie za SPAM
  • akceptowanie reguł wypowiadania się w danej grupie – na przykład sposobu kodowania liter
  • nie należy zapychać skrzynek internetowych innym internautom (jeśli wysyłamy e-maile większe niż 200KB należy uprzedzić adresata o tym). Dodatkowo warto pakować załączniki programem do kompresji
  • nie należy cytować całych wiadomości, chyba, że jest to na prawdę konieczne
  • wysyłane wiadomości powinny mieć sprecyzowany temat. Nie mniej jednak temat powinien być zwięzły – w temacie nie piszemy wiadomości, tylko
  • sugerujemy czego będzie dotyczyła
  • listy e-mailowe powinny być pisane w formacie tekstowym, a nie HTML-u
  • należy unikać robienia błędów ortograficznych, dbać o prawidłową stylistykę, używać narzędzi sprawdzających pisownię
  • nie powinno się pisać całego tekstu dużymi literami – jest to nieczytelne i źle odbierane
  • należy używać programu antywirusowego na swoim komputerze (aby minimalizować ryzyko przesłania wirusów innym osobom – na przykład w przesłanym załączniku)
  • na forach dyskusyjnych należy pisać konkretnie i na temat
  • konieczne jest szanowanie prywatności innych – na przykład: prowadząc bloga zastanówmy się zanim opiszemy dokładnie kogoś, kto poczuć się może urażony ujawnieniem swojej prywatności. Nie warto również powtarzać wpisów, pisać wielokrotnie o tym samym i w ten sam sposób
  • kolorystyka tworzonych stron powinna być przyjemna dla oczu innych internautów
  • na pierwszej stronie witryny nie warto umieszczać bardzo dużych plików – ponieważ strona będzie się ładowała tak długo, że zniechęci część internautów do pozostania na niej
  • absolutnie nie wolno plagiatować, kopiować i wklejać cudzych tekstów bez podawania przypisu czy źródła. Postępując w ten sposób dokonuje się kradzieży cudzej własności
  • strony internetowe powinny być na bieżąco uaktualniane i kontrolowane przez swoich właścicieli.

Netykieta to zbiór zasad, które powinny być naturalne i oczywiste dla każdego internauty. Nie zawsze jednak zasady te są przestrzegane.
 

Najczęstsze łamanie netykiety

  • Publikacja niezgodnych z prawem treści (promowanie alkoholu wśród młodzieży, zachęcanie do używania środków narkotyzujących, obrażanie ludzi innej narodowości, namawianie do popełnienia przestępstwa, pisanie pomówień, ujawnianie cudzych danych osobowych).
  • Przywłaszczanie cudzych tekstów.
  • Pisanie wulgaryzmów na forach czy grupach dyskusyjnych, a także niekulturalne wyrażanie opinii o innych internautach. Netykieta zezwala na wymianę poglądów, jednak sprzeciwia się kłótni wykorzystującej obelgi, wyzwiska, agresję słowną.
  • Wywieranie nacisku na inne osoby poprzez obrażanie, przesyłanie fałszywych i napastliwych przekazów (popularnie takie zachowanie określane jest jako trollowanie).